Ny till RC-racing?

Jag är ny! Hur funkar det?

Som ny i denna sport kan det vara som en djungel att passera innan man hittar fram till en verklighet där man står med en radio i handen och får sin bil att sväva fram på banan! Vi hoppas att med denna sida kunna ge dig lite tips inför ett beslut att börja köra.

Vad är det för bilar som gäller?

Först och främst ska du fundera på vilken av de olika sektionerna som verkar roligast för just dig. Detta får du en känsla för om du antingen hälsar på oss under exempelvis utomhussäsongen då flest klasser är igång eller om du googlar på nätet. Sök då efter ”1:10 offroad buggy” och klicka på videolänken. På motvarande vis kan du söka på ”1:8 offroad buggy nitro”, ”1:10 onroad nitro”, ”1:8 onroad nitro”, ”Mini-Z” etc.

När du väl kommit fram till vilken klass som lockar dig mest, så kan det vara klokt att komma förbi oss på klubben och inhämta mer djuplodande erfarenheter. Ställ massor av frågor! Kolla om du får provköra….många av våra medlemmar är väldigt hjälpsamma och välvilliga till att vägleda!

Vad ska jag köpa för märke?

Även här är det klokt att kolla med den klubb som du avser köra mest på! Det märke som är mest representerat på klubben är det märke du bör gå på, eftersom det sannolikt finns mycket erfarenheter kring just det märket. Väljer här att inte nämna några specifika märken. Men det vi kan säga är att köp inte första möjliga billiga bil på din närmaste hobbybutik. Det billigaste i längden blir om man köper kvalitetsmärken! Då finns reservdelar och en garanti på att delar finns en lång tid framöver. För bilen kommer att gå sönder förr eller senare. I början är det 15% bilköra och 75% mekande!

Köp bra märken på begagnatmarknaden! Detta är en nördsport….vilket innebär att så fort något nytt kommer (om än bara efter någon månad efter förra modellen) så finns riktigt bra och ibland kompletta bilar att köpa till bra pris! Facebook har många bra köp/sälj-forum! Leta på RC köp och sälj.

Är det en dyr sport?

Det kan vara hur dyrt som helst eller hyfsat överkomligt! Man måste inte ha alla extra delar som proffsförarna kletar på sina bilar! Det går alldeles utmärkt att bli duktig och ha kul med originalbilen! Men visst….du kommer snabbt bli sugen att köpa till de där extraprylarna i aluminium som skiner så fint på alla andras bilar 🙂

Tänk på att du behöver mer än bara bilen innan du kan köra! Nedan följer en lista:

  • Batterier
  • Batteriladdare
  • Radio för att kunna styra bilen
  • Om du inte köpte en komplett bil, så behövs elektronik
  • Däck
  • Laddpåse (för brandsäkerhet)
  • Mekmatta (för att inte kladda ner borden). Det går lika bra med en handduk!
  • Verktyg
  • Reservdelar (Du kommer att köra sönder! Kolla med klubben vilka reservdelar som går mest.)

Även här kan man lägga hur mkt pengar som helst, men det är inte nödvändigt! Exempelvis måste man inte ha en bordslampa i aluminium för 900:- eller mekmatta för 400:-. Det är heller inte nödvändigt med senaste modellen av skruvmejsel.

Reservdelar och andra tillbehör till bilen finner du hos ett gäng välsorterade handlare. Då vi inte har sponsordelen klar med alla våra tidigare sponsorer så kan vi inte här rekommendera specifik handlare, men sök på nätet efter RC reservdelar så löser det sig. Eller fråga någon på klubben var de köper sina prylar ifrån.

Jag har nu skaffat mig allt detta! Vad gör jag nu?

Du bör bli medlem hos en lämplig klubb i närheten av dig! Då har du fullt stöd! Sök medlemskap här!

Om du avser köra ofta, så är en årstrackfee att rekommendera. Annars kostar det en fast summa per gång du kör. Det kan dra iväg. Läs allt om trackfee och medlemskap här!

Vi hoppas att denna information ska vara så pass tillräcklig att ni kan ta första steget in i värld fylld av fart, fläkt, kamratskap och spänning! Om ni fortsatt har frågor så kontakta oss i styrelsen eller ta kontakt med banvärd på plats eller snacka med någon av de gamla rävarna som kört på klubben länge (man kan se på dom att de varit där länge).

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close